Kalastusta

Kalastusta
Kalaan naamisuvannolle - Tornionjoen ottipaikalle.

perjantai 14. elokuuta 2015

Hienoja hetkiä

Paljon on vettä virrannut Väylässä sitten viimeisimmän blogipäivityksen. Edellisen kirjoituksen jälkeen on tapahtunut paljon, on nähty monta hienoa lohenottia ja koettu monta ikimuistoista hetkeä joella. Viimeksi kuluneet pari viikkoa ovat tarjonneet kauden parasta lohenkalastusta. Olosuhteet ovat erinomaiset. Vesi on viileää, 13-14 astetta ja se on edelleen vuoden aikaan nähden korkealla. Kuun ensimmäisenä viikonloppuna nousi kova tulva ja vaikka vesi on sittemmin laskenut, on se tapahtunut melko hitaasti. Vesi on myös kirkastunut ja roskaa ei enää kulje vedessä juuri ollenkaan. Kuten jo aiemmissakin päivityksissä on tullut mainittua on kossia eli pikkulohta ollut liikkeellä erittäin paljon. Viimeisen parin viikon saalis onkin koostunut enimmäkseen kirkkaista ja hyväkuntoisista kosseista. On sekaan mahtunut toki myös muutamia suurempia kaloja ja onkin odotettavissa, että suurten kalojen ottihalut paranevat entisestään jäljellä olevien kahden ja puolen viikon aikana.

Lohimiehen urat alkoivat Jarilla ja Ollilla komeasti.

Sateinen kesä on tarjonnut monta upeaa sateenkaarta Väylän katoksi.

Tornionjoen lohikuninkuus ratkottiin perinteiden mukaisesti elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vesi nousi kilpailun aattona tulvaan ja oli valtavan roskaista. Tällä oli luultavasti suuri vaikutus kilpailun hieman heikohkoon kalan tuloon. Kilpailu käytiin entiseen malliin kaksi päiväisenä ja kilpailualue oli totutusti Lappeasta Pellon Puruskosken niskalle. Ensimmäinen osuus kalastettiin lauantaina iltapäivällä kello 16:sta ilta yhdeksään. Toinen osuus ongittiin sunnuntaiaamuna. Meidän porukan osalta kilpailu sujui suotuisten tähtien alla, sillä Petrin herkkä ote airoista ja valtava paikallistuntemus saivat nätin marjaskalan puraisemaan vaappua. Miska ei onnistunut täysin tupeksimaan vapamiehenä ja kala saatiin onnellisesti veneeseen. Sitten lähdettiin Jouttensuvannolla olleeseen kilpailukeskukseen ihmettelemään muiden kilpailijoiden edesottamuksia ja punnitsemaan kalaa. Kävi ilmi, että kala oli lauantaipäivän suurin, joskin Nousiaisen veljekset hengittivät tiukasti niskaan vain puolisen kiloa pienemmällä kalalla. Petrin ja Miskan kalalle kertyi painoa 7,35 kg. Sunnuntai tarjosi enemmän kaloja, kuin lauantai ja lopulliseksi lohimääräksi kilvassa tuli 13. Vastoin kaikkia ja myös miesten omia odotuksia kukaan ei kuitenkaan onnistunut saamaan suurempaa kalaa. Niinpä Petri ja Miska kruunattiin Väylän lohikuninkaiksi 2015 ja kiertopalkinto lähti vuodeksi Naamisuvannolle. Osallistujia kilpailussa oli tänä vuonna noin 140. Kilpailun tulokset näet tästä:
http://www.naamisuvanto.net/kuvat/kalaan/saadut_kalat/2015/lohikuninkuus_2015.pdf

Kohti seuraavaa laskua...
Tuomo ja Antti kannattelevat nättejä kosseja.

Kilpailuviikonlopun jälkeen vesi lähti pikkuhiljaa laskuun ja viime viikko tarjosikin monta hienoa hetkeä vieraillemme. Monen upean hetken joukosta nousee kuitenkin päällimmäisenä mieleen Heinäsen perheen unohtumaton kalastuspäivä viime viikon tiistaina. Olen varma, että myös koko perhe tulee muistamaan tuon päivän pitkään, luultavasti läpi elämän. Päivä alkoi heti upeasti, kun perheen isän lohiennätys meni opastetulla soudulla uusiksi. Komealla kojamolla oli painoa reilut viisi kiloa. Tätä seurasi koko perheen voimin ongitut harrit ja pari kaunista taimenta Naamijoesta (taimen rauhoitettu koko vesistössä). PARAS oli kuitenkin vasta edessä. Illalla koko porukka lähti yhdessä soutamaan. Veneessä oli tunnelmaa, kun isä, äiti ja kaksi lasta olivat kaikki yhdessä joella. Tunnelma kohosi kuitenkin entisestään, kun keskivapa taipui rajusti... Hetkessä siimaa oli ulkona yli 200 metriä. Kun muut siimat oli kelattu ylös alkoi armoton väsytystaistelu. Poika piti vapaa jonkin aikaa, mutta joutui toteamaan vedon liian kovaksi. Tämän jälkeen isä siirtyi väsyttämään ja äiti soutamaan. Lopulta yli tunnin väsytyksen jälkeen upea kojamo saatiin nostettua ylös rannassa. Upea koukkuleuka oli 116 cm pitkä ja painoi 13,5 kg. Naamisuvanto onnittelee koko perhettä! Viime viikosta pitää mainita myös Onnisen porukan upeat neljä kalaa ja Siiroloiden hieno lohidebyytti kolmen kauniin kossin myötä.
Koko perheen onnea!Naamisuvanto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti