Kalastusta

Kalastusta
Kalaan naamisuvannolle - Tornionjoen ottipaikalle.

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Juhannuksen aikaaKesäkuu hujahti Juhannukseen jälleen kerran aivan valtavaa vauhtia! Juhannukseen asti Naamisuvannolla elettiin usean aikaisemman kauden tapaan yritysviikkoja, kun saimme nauttia useamman mainion yritysporukan vierailuista. Miltei koko kesäkuu kalastettiin vuoden aikaan nähden aivan poikkeuksellisissa olosuhteissa, kun vesi oli kevään ja alkukesän helteiden ja kuivuuden jäljiltä todella alhaalla. Kelit ovat kuitenkin olleet kalastukseen otolliset, sillä kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen ei Väylän varressa olla monta lämmintä päivää koettu. Olosuhteet suosivat ehdottomasti soutajia, mutta juhannuksen alusviikolla myös muutama nätti perholohi rantautettiin. Salaisuus onnistuneeseen kalastukseen oli vielä normaalia korostetummin oikean paikan valinta. Perhokalastuksessa se tarkoitti sellaisten poolien löytämistä, johon kalat pysähtyvät hetkeksi huilaamaan ja jossa virta pakottaa kalat rantaan poikkeuksellisen alhaisesta virtaamasta huolimatta. Tälläinen paikka oli alkukaudesta muun muassa Kosionivan niska.

Sakun ja Teron ensimmäinen lohi oli heti valioyksilö.
Soutukalastuksessa vähäinen vesi helpotti kalojen löytämistä, mutta toisaalta moni tuttu alkukauden ottipaikka kärsi vähäisestä vedestä. Naamisuvannolla laavunrannasta Perkkiönniemeen sekä Kosionivan yläpuolelta löytyivät alkukauden parhaat soutualueet. Honkasuvanto ja Teikosuvanto toimivat läpi alkukauden, niissä molemmissa riittää vettä ja virtausta myös vähälle vedelle miellyttävästi. Varsinkin juhannusviikon alku toimi kaikilla kolmella suvannolla ja erityisesti Naamisuvannolla koettiin tuolloin ilon hetkiä. Onnekkain porukka lienee ollut Onnisen yritysporukka, joka onnistui saamaan kaksi yli 11 kilon kalaa. Pertti, Tuomo ja Timo siirtyivät kaikki heittämällä kymppikerhoon. Suuret onnittelut vielä pojille ennätyslohista!

Tuomo ja Timo sekä ennätyslohen tuomaa iloa!
Juhannuspäivänä lauantaina koettiin myös historiallinen hetkin, kun Naamisuvannolla kuvattiin Kansainvälisen Kalastuspäivän (World Fishing Day 2018) Suomen osuus live-lähetykseen. Tämä tapahtui aamulla 7-10 aikaan. Jos et nähnyt suoraa lähetystä, voit käydä tsekkaamassa parhaat palat täältä: https://www.fishingtv.com/live/wfd/ Miska ja Sakun sekä Sanen venekunta pääsivät molemmat ottamaan tuntumaa lohen kanssa lähetyksen aikana, mutta harmittavasti molemmat lohet jatkoivat matkaansa lyhyen pitelyn jälkeen. Joka tapauksessa tapahtuma ja sen kuvaaminen olivat hieno kokemus koko porukalle. Lämmin kiitos Arktisten Vesien koko tiimille, joka vastasi tapahtuman kuvaamisesta sekä järjestämisestä Suomessa! Kiitokset myös yhteistyökumppanillemme Lars Munkille, Fishing Laplandin projektipäällikkö Elias Teriölle ja kalajuristi Sanna Koljoselle, jotka vahvistivat tiimiämme tapahtumassa!

Niin ja tulihan sieltä lopulta myös se juhannustulva. Viime viikon alun kovien sateiden myötä joen pinta on noussut miltei metrin verran Naamisuvannolla viime viikon alusta tähän päivään. Nyt vedennousu on tasaantumassa ja veden lämpötila on 14 asteen paikkeilla. Roskaa on kulki eilen illalla joella kovasti ja se tuotti haasteita soutamiseen. Kun vesi taittuu laskuun on kuitenkin odotettavissa erinomaista kalastusta. Isak kävi eilen toteamassa, että perhokalastukseen olosuhteet hipovat tällä hetkellä täydellisyyttä! MM-kisojen innostamana sidottu Ruotsi-perho kelpasi noin 7 kiloiselle kalalle yön hiljaisena hetkenä. Lohen päänousu on nyt todenteolla päässyt vauhtiin ja rysäpyynnin alkamisesta huolimatta hienoja kalamääriä on kulkenut viime päivinä. 2000 lohen päivätahti oli jo edellisessäpäivityksessä lähellä. Lohennousun etenemistä voit tarkkailla täällä: https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat/lohi/tornion-ja-simojoen-nousulohiseuranta/

-Naamisuvanto-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti