Kalastusta

Kalastusta
Kalaan naamisuvannolle - Tornionjoen ottipaikalle.

keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Perhoviikko

Aika on taas vierähtänyt nopeasti ja kiireisesti täällä Väylän varressa. Kaikki majoituksemme ovat olleet täynnä, uuden talon alakerta on täysillä käynnissä ja terassinteko etenee...

Lohennousu on käynnistynyt hieman verkkaisesti kesäkuussa. Kevät oli viileä, joten uskotaan ja toivotaan, että kala on vain myöhässä. Aika näyttää. Lohia on silti Naamisuvannon korkeuksillekin ehtinyt ja ensimmäiset soutulohet saatiin alueelta viime viikonloppuna. Vesi on ollut korkealla ja roskaa kulki pitkään runsaasti joessa. Nyt vesi on jo laskenut kovimmasta tulvasta noin 30-40 cm ja on melko kirkasta. Veden lämpötila pyörii 12-13 asteen huitteissa, joten olosuhteet lohen pyynnille alkavat olla ideaalit. Kattilakosken nousulaskuriinkin saatiin maanantaina vihdoin selkeä hyppäys, kun vajaat 400 kalaa ohittivat Kattilakosken kaikuluotaimet vuorokaudessa. Taimenet ovat taivutelleet vapoja toistaiseksi soutumiehillä lohia ahkerammin. Seassa on ollut erittäin karkeaa kalaa viime viikolla jopa pari yli 80 senttistä.  Usko on kuitenkin kova, että räikät alkavat myös lohien soittamina laulamaan juhannuksen tienoilla ja ensi viikolla tiuhempaan.

Enston porukan onnea Kengiksessä. Saamamiehenä kala pitelevä Kai.


Perhokalastukselle parin viimeisen viikon tulvavesi on ollut omiaan. Kalat nousevat aivan läheltä rantaa ja ovat sopivissa pooleissa, kuten koskien alusissa ja niskoilla hyvin rannalta tavoitettavissa. Hyvissä paikoissa nousukalamäärän ei myöskään tarvitse olla suuren suuri, kunhan kalaa liikkuu. Meille tällainen alue oli viime viikolla Kengisforssenin kuulu poolialue Pajalassa Ruotsissa. Varasimme poolialueen käyttöön koko viikoksi ja vierailimme siellä usean eri porukan kanssa. Kengiksestä muodostuikin viime viikon ehdoton hittipaikka. Miska sai poolialueen kauden ensimmäisen kalan viime viikon maanantaina ja viikon loppuun mennessä saaliiksi kertyi mukavat 7 lohta. Viikon suurin kala oli Hannun upealla maltilla kesyttämä 104 cm ja 10,2 kg painanut kojamo, joka otti Green Highlanderiin 2. poolissa. Isompiakin kaloja oli liikkeellä, sillä Isakin iltakalastus opaskeikan jälkeen oli tarjota kokeneelle lohimiehelle elämänsä kalan. 350 metriä pohjasiimaa riittii juuri ja juuri, kun Länsi-Lapin pikajuna syöksyi kohti merta. Lopulta Isak ehti mukaan (liekkö polvileikkaus juoksumiestä hidastanut...) ja alkoi saamaan kosken alla kalaa lähemmäs. Kesken herkimmän fiilistelyn lohi päätti kuitenkin irrota koukusta ja jatkoi ilman kuvauksia matkaansa ylävirtaan. Perhokalastus on jatkunut hyvänä tällä viikolla ja Naamisuvannon alueella on myös koettu hienoja hetkiä perhovapa kourassa.

Kriittisin hetki käynnissä... Tuleeko haaviin?

Kohta on aika hieman vetää henkeä ja rauhoittua keskikesän juhlaan. Vieraita on silti mökit ja talo täynnä, joten kaikille tasapuolisesti kireitä siimoja Juhannuksen aikaan!

-Naamisuvanto-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti