Kalastusta

Kalastusta
Kalaan naamisuvannolle - Tornionjoen ottipaikalle.

tiistai 4. heinäkuuta 2017

Nousukalan aikaa


Kesäkuu vaihtui jo heinäkuuksi ja lohikausi lähestyy jo puoliväliä. Kova tohina on pitänyt blogin ja saalistilastomme liiankin hiljaisina. Siispä on aika päivittää hieman kuulumisia väylän varresta ja erityisesti Naamisuvannolta.

Lohennousu käynnistyi tänä vuonna hiljaisesti, mutta juhannusviikonloppuna nousumäärät alkoivat vihdoin kasvaa ja viime viikon alussa miltei 3000 lohta ui parhaana päivänä Kattilakosken ohi. Olosuhteet viime viikon alussa olivat myös erittäin otolliset, kun vedenlämpö oli 11 astetta ja vesi laskussa ja kirkasta. Juhannuksen jälkeinen maanantai-ilta tarjosikin toistaiseksi kauden upeinta lohestusta, kun ensimmäiset isot lohiparvet saavuttivat Naamisuvannon. Miltei kaikissa veneissä vavat taipuivat ja komeita kaloja nousi veneeseen, vaikka toki kirveleviä karkuutuksiakin koettiin. Maanantain ja samalla koko viikon upeimmasta lohesta vastasivat vieraamme Seppo ja Ismo, jotka pääsivät Miskan kanssa kokemaan mahtavan väsytystaistelun Teikosuvannon monttuvaltiaan kanssa. Lohta nousi tuona iltana Karttulannivan niskalle kiihtyvään tahtiin ja selkeästi jo asentopaikan ottanut hopeaohjus kävi möyrähtämässä pinnassa useaan otteeseen. Lopulta Vanliga-perho oli lohelle liikaa ja se otti aivan Ruotsin ranna penkalta kiinni. Seurasi huima yli 300 metrin syöksy alavirtaan nivan voimakkaan virran avustamana. Nivan puolivälissä kala saatiin jo 4 metrin päähän, mutta se syöksyi uudestaan 160 metriä. Lopulta noin puolentunnin kiihkeän pystypainin jälkeen lohi alkoi kaarella veneen vieressä ja se nostettiin onnellisesti veneeseen nivan jälkeisen veneenlaskuluiskan alapuolella. Tuuletukset saattoivat alkaa...

Ismon ja Sepon iloa ennätyksen siirryttyä uusille lukemille.

Viikolla oli muitakin hienoja lohestuspäiviä ja erityisesti iltoja, sillä jostain syystä kaloja tuntui liikkuvan parhaiten ilta- ja yöaikaan. Suurin osa saalislohista oli khden merivuoden kaloja, mutta viikolle osui myös muita yli kympin kaloja ja Arin ja Tuomaksen pitkä väsytys, joka päättyi veturin irtoamiseen 45 minuutin ja parin henkeäsalpaavan hypyn jälkeen. Täytyy myös mainita jokakesäisen vieraamme Raimon upean putken jatkuminen, hän on edelleen saanut lohen joka reissullaan ja tämän viikon tekee erityiseksi se, että kaikki 3 hienoa lohta tulivat samalla vaapulla.Viikolla nähtiin tuttujen vieraiden lisäksi myös kokenut debytantti, kun 68-vuotias Jean-Pierre Ranskasta tutustui Tornionjoen kalastukseen rannalta perholla. Isakin mainion opastuksen ansiosta viikolle mahtui kaksi kaunista Itämeren vaeltajaa.

Tuomas ja upea nousukala.

Nousukäyrät ovat kääntyneet laskuun, mutta vielä on aikaista ennakoida, onko kyseessä pidempi trendi vai onko esimerkiksi kullepyynti vaikuttanut kalojen määrään ja nousuhalukkuuteen. Ruotsissa nostettiin kiintiöiden täytyttyä rysät jokisuulta, joten toiveisssa on, että jokeen riittäisi vielä tulijoita. Ainakin kossivuodesta on povattu hyvää, joten jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, mihin suuntaan lohikausi 2017 kehittyy. Kalastus jatkui joka tapauksessa hyvänä läpi viikonlopun, vaikka vesi nousi ja lämpenikin hieman. Tällä hetkellä vesi on taittunut taas laskuun ja lämpötila on 13,5 astetta. Soutuolosuhteet ovat siis liki optimaaliset tällä hetkellä. Tänään on sadellut ja tuullut kovasti, mutta nyt keli näyttää Naamijokitörmällä hienolta. Pojat tulivat vieraiden kanssa joelta kahden nätin nousukalan kanssa, joten lienee aika suunnata omatkin askeleet jälleen mahtavan virran äärelle.


-Naamisuvanto-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti