Kalastusta

Kalastusta
Kalaan naamisuvannolle - Tornionjoen ottipaikalle.

maanantai 5. kesäkuuta 2017

Lohikausi 2017

Vuoden 2017 lohestuskausi on pyörähtänyt käyntiin. Viime viikko Naamisuvannolla on ollut erittäin kiireinen, sillä talon viimeistelyssä, terassin teossa ja kalastusvälineiden laitossa on puuhaa piisannut. Ensimmäiset laskut on silti jo soudettu ja perhoakin on heitetty. Tänään saapuvatkin ensimmäiset lohivieraat ja keskiviikkona alkaa täysi ralli, kun opastukset alkavat todeteolla ja veneet lähtevät liikkeelle!

Ensimmäinen perhoretki ei vielä ollut täysosuma, sillä Bemarin turbo losahti takaisin tulomatkalla ja Santrein ilme oli melko tuima... Harrit olivat kuitenkin erinomaisella syönnillä ja lohetkaan eivät ole kaukana. Talvikkoja tuntuu olevan myöhäisen kevään vuoksi vielä melko runsaasti ja niitä onkin irroteltu siimoista. Eilen illalla saatiin kuitenkin jo ensimmäinen nousukala, kun Santeri souti upean nousutaimenen, jolla oli mittaa kunnioitettavat 74 cm. Jo hymyilytti Bemari-miestäkin...

Santeri ja komea, kirkas urostaimen.

Nousu näyttää olevan tänä vuonna hieman tavallista myöhemmässä, mutta Kukkolankoskelta on jo kuulunut parin viime päivän ajalta nousulohia ihan mukavasti. Kaikuluotain saatiin myös tavallista myöhemmin jokeen, joten joitain kaloja on saattanut hyvinkin nousta jo yläjuoksua kohti ennen lohiluotaimen käynnistymistä.  Täytyy myös muistaa, että viime vuonna nautittiin poikkeuksellisen aikaisesta lohennoususta. Tästä voit seurata Luonnonvarakeskuksen sivuilta lohennousun kehittymistä :
https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat/lohi/tornion-ja-simojoen-nousulohiseuranta/

Luonnonvarakeskuksen tutkijat ja saaliit merellä ennustavat alkaneesta kaudesta suurten lohien vuotta. Liikkeellä pitäsi olla poikkeuksellisen paljon suuria 4-5 merivuoden lohia, jotka voivat väräyttää puntarin lukemat ohi sen maagisen 20 kilon rajan. Myös kalamäärän pitäisi olla mukava, vaikka viime kauden 100 000 lohesta todennäköisesti jäädään hieman jälkeen. Mereltä on kuulunut toistuvasti yli 20 kilon lohia ja Byskeltä saatiin jo toukokuussa upeat 118 ja 121 cm mittaiset perholohet. Nyt onkin viimeistään hyvä aika tarkistaa, että siimat ovat kunnossa ja koukut kestävät. Luvassa voi olla unohtumattomia elämyksiä, mahtavan Väylän varrella!

-Naamisuvanto-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti