Kalastusta

Kalastusta
Kalaan naamisuvannolle - Tornionjoen ottipaikalle.

tiistai 17. heinäkuuta 2018

Kuumimmat lohiviikot

Lohikausi on nyt edennyt puoliväliin. Helle on hyväillyt Suomea jo toista viikkoa ja lämpömittari on Pellossakin kivunnut toistuvasti 30 asteen tuntumaan. Heinäkuun ensimmäinen puolikas on siis ollut täydellinen auringonpalvojille. Sen sijaan lohenkalastajilla suut ovat menneet mutruun, kun jatkuva helle on hautonut jokilaakson yllä niin Väylällä, kuin kovin monella muullakin Pohjolan lohivirralla.

Viime aikoina upeita auringonlaskuja on riittänyt.

Aamuyön usvaa jokilaaksossa.
Jokivesi on ollut miltei koko kauden normaalia alempana ja vesi on jatkanut edelleen laskuaan. Vedenlämpö on tällä hetkellä 21 astetta. Viime viikon se sahasi 18 ja 20 asteen välillä. http://wwwi2.ymparisto.fi/i2/67/q6701500y/wqfi.html Lohenpyynti kannattaa keskittää yöaikaan ja aikaisiin aamuihin, sillä silloin joella ei ole niin tukalaa ja pintaveden lämpötila viilenee edes hieman. Kalojen vapauttamista emme tällä hetkellä suosittele, sillä jokivesi on jo niin lämmintä. Lastenväylän pystyy juuri ja juuri soutamaan ja Jarhoisenkoskea ei enää pysty järkevsti ylös ajamaan. Soutupyynti keskittyykin nyt laavunrannasta alaspäin keskisuvannolle ja Kosionivan niskalle Naamisuvannolla. Pienet perhot 2-5 cm siivellä ja pieniuintiset vaaput ovat antaneet kaloja vaikeissa oloissa. Huomioon ottaen ilman ja veden lämpötila, viime viikko Naamisuvannolla oli ihan mukiinmenevä. Useina öinä oli hyvin tapahtumia niin soutamalla, kuin perhovavan varressakin ja muutama komea kala saatiin myös ylös. Perhokalastusksessa kellusiimat ja erittäin nopea uitto pienillä sunrayn tyylisillä silhuettiperhoilla oli resepti kalojen tartuttamiseen. Myös upposiimoilla monttujen koluaminen antoi kalatapahtumia. Kaiken kaikkiaan toivottaisiin kuitenkin säidenhaltijalta sateita ja viileämpää keliä.
Ison kalan pyrstössä on voimaa.
Niin ja se kalamäärä... Tällä erää näyttäisi, että kauden 2018 lohimäärä kaartaa hieman ohi v iime kaudesta. Viimeisen viikon noin 1000 kalaa vuorokaudessa ovat piristäneet nousukäyrää ja kossinousu on alkanut pirteästi. https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat/lohi/tornion-ja-simojoen-nousulohiseuranta/ Seassa vaikuttaa olevan kuitenkin vielä kaikenkokoista kalaa. Kauden kalamäärä asettunee hieman yli 40 000 loheen. Tämä jää silti kauas tämän kauden odotusarvoista ja siitä, mitä kevään saaliit muun muassa uistelijoilla antoi odottaa. Puidaan syitä tähän tarkemmin kauden ollessa takanapäin, mutta eihän ammattikalastuksen aikaistamisen vaikutuksia voida enää kiistää. Myös valvonta merellä huolettaa Väylän varressa. Kyllä liian iso osa joen kutukaloista on päättänyt vaelluksensa kaupan tiskille. Kuolleista kaloistakin on ollut puhetta ainakin sosiaalisessa mediassa. Meidän näkemyksen mukaan kovin huolestuttavista määristä ei ainakaan toistaiseksi tällä kaudella puhuta. Opasporukkamme on nähnyt yhteensä 4 kuollutta kalaa, joista yksi oli selkeästi koukkausvaiheessa karannut.
Hannu ja Larissa sekä kaunis nousulohi.

Sakun taitava soutu sai tämän lohen erehtymään ja Valtteri pääsi mielipuuhaansa. Ykkösketju on jälleen yhdessä!
Tämä viikko on alkanut upeasti. Huolimattat lämpimistä keleistä ja vedestä, on kahtena ensimmäisenä yönä saatu jo neljä kaunista ja kirkasta lohta, joista 3 on tullut opaskeikoilla. Saaliina on ollut pari kossia ja kaksi 6-7 kilon kalaa. Keskity yöhön tai aikaiseen aamuun, kalasta virtaavia joenkohtia, uita pieniä perhoja tai pieniuintisia vaappuja ja ole ennakkoluuloton kalastuksessasi! Joki saattaa palkita.-Naamisuvanto-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti